Оптична когерентна томографія – метод безконтактної діагностики в офтальмології, який дозволяє побачити та зафіксувати стан усіх частин ока, а також диска зорового нерва.

Оптична когерентна томографія (ОКТ)

Іноді під час звичайного офтальмологічного огляду у лікаря виникають питання щодо можливого діагнозу. На допомогу приходять високоточні апаратні методики візуалізації сітківки та інших структур ока. 

Оптична когерентна томографія заднього відрізка ока, а також оптична когерентна томографія переднього відрізка ока дозволяє побачити ті зміни, які ще непомітні в ході звичайного огляду. Не меншу цінність має оптична когерентна томографія диска зорового нерва.

У нашій клініці для діагностики зору в Одесі ми використовуємо найсучасніше обладнання – спектральний когерентний оптичний томограф з функцією ангіографії Optovue SOLIX. Тобто в деталях можна розглянути не лише саму структуру ока, а й побачити зміни у його судинах, наприклад, тромби.

Показання та протипоказання до ОКТ

Підтвердити, що дослідження вам потрібно, з’ясувати показання та протипоказання до ОКТ може лікар-офтальмолог. З консультації офтальмолога починається з’ясування причин будь-яких порушень зору.

Ми проводимо як діагностику для подальшого лікування в нашій клініці, так і колег-офтальмологів з інших медичних закладів.

Для постановки практично будь-якого офтальмологічного діагнозу ОКТ незамінна, оскільки дозволяє побачити структури ока з точністю до мікрона.Основні ситуації, коли ОКТ необхідна:

  • патологія рогівки;
  • синдром сухого ока;
  • постановка діагнозу та спостереження при лікуванні глаукоми;
  • структурні зміни кришталика;
  • макулярний набряк (набряк сітківки);
  • макулярний розрив (розрив сітківки);
  • макулодистрофія (дистрофія сітківки);
  • гіпертонічна або діабетична ретинопатія (ураження сітківки при цукровому діабеті, гіпертонії);
  • відшарування сітківки (як наступний етап діагностики після огляду офтальмолога та проведення тесту на відшарування сітківки);
  • патологія зорового нерва (потрібна оптична когерентна томографія зорового нерва).

Деколи трапляється так, що не можна отримати чітке зображення. Особливо важлива для його точності здатність пацієнта утримувати погляд в одній точці, тому дослідження не може бути призначене страждаючим ністагмом і маленьким дітям.

В окремих випадках офтальмолог може призначити інші методи діагностики. Є стани при яких проведення ОКТ може бути утрудненим або неможливим:

  • неможливість фокусування погляду протягом 2-3 секунд;
  • повна сліпота;
  • повне помутніння кришталика (у цьому випадку спочатку потрібне лікування катаракти);
  • набряк рогівки;
  • виражена косоокість.

Якщо протипоказання і є, то вони найчастіше відносні, тобто можуть бути усунені. Вам будуть надані відповідні рекомендації перед проведенням ОКТ, які допоможуть збільшити точність дослідження.

Підготовка до ОКТ

Як комплексна оптична когерентна томографія, і дослідження з допомогою ОКТ окремих частин ока (тільки переднього відрізка, лише заднього відрізка, диска зорового нерва) у 99% випадків потребує особливої ​​підготовки. Підготовка до ОКТ зазвичай не потрібна, оскільки дослідження може проводитись через діаметр зіниці 2 мм. Краплі, що розширюють зіницю, як правило, не показані. Але якщо їх таки закопують, то за кермо краще не сідати, оскільки в цьому випадку пацієнт погано бачить поблизу. Заздалегідь сказати, чи потрібно для проведення ОКТ ока розширювати зіницю, неможливо.

При зрілій або перезрілій катаракті краплі для розширення зіниці потрібні частіше, ніж при інших діагнозах.

Як проводиться оптична когерентна томографія ока

Пацієнт стежить за миготливим хрестиком усередині камери, поки на екрані монітора не буде отримано зображення структур ока. Ось як проводиться оптична когерентна томографія ока. Зазвичай вона займає трохи більше 5 хвилин.

Результат проведення ОКТ

Результати ОКТ відображаються на екрані монітора. Для розшифровки ОКТ диска зорового нерва, переднього та заднього відрізків ока потрібно кілька хвилин. Лікар дивиться результат проведення ОКТ, виявляє показники, які відрізняються від норми та на основі отриманих даних описує та формує діагноз.

Для отримання консультації, запису на дослідження ОКТ телефонуйте за вказаними номерами телефонів.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Вартість послуг

Консультація

800 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

Популярні питання

Що показує оптична когерентна томографія?

Оптична когерентна томографія показує зміни мейбомієвих залоз, рогівки, кришталика, сітківки, зорового нерва, судин ока, а також дозволяє виміряти будь-які кількісні показники для оцінки динаміки лікування.

ОКТ дозволяє оцінити стан рогівки, відрізнити між собою різні типи глаукоми, оцінити мінімальні зміни зорового нерва.

Чи є шкідливе випромінювання під час проведення ОКТ?

Ні, рентгенівські промені не використовуються. Випромінювання при проведенні ОКТ інфрачервоне, воно не завдає шкоди у тому числі дітям та вагітним. Тож можете не турбуватися.

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.