Ефективне лікування катаракти досягається шляхом повної заміни кришталика ока на інтраокулярну лінзу (ІОЛ). Використовується вона для вирішення інших проблем: корекції астигматизму, пресбіопії, значних дефектів зору. Асортимент ІОЛ сьогодні дуже великий. Під час консультації лікар допомагає визначитись із вибором лінзи, яка максимально відповідає потребам пацієнта.

Інтраокулярні лінзи створені для того, щоб людина отримала максимально чіткий, контрастний зір після її встановлення. Тому штучні кришталики для очей обирають відповідно до потреб кожного пацієнта. У наступній таблиці представлені лінзи, які пропонують в нашій клініці для лікування катаракти.

Всі ІОЛ можна розділити на кілька груп відносно їх характеристик: фокусування, особливості будови, матеріал та еластичність. Залежно від кількості фокусів у лінзі виділяють такі види імплантів:

  • монофокальні лінзи. Мають лише один фокус, тому забезпечують гарний зір лише на одну відстань – вдалину чи зблизька. Як правило, вони орієнтовані на далекі дистанції, тому потрібні додаткові окуляри для читання книг.

Існують особливі лінзи у цій групі. Це ІОЛ зі збільшеною глибиною фокусу. Технологія EDOF забезпечує якісний зір на середню дистанцію.

Інший варіант монофокальних лінз для гарного зору на різні відстані - акомодуюча ІОЛ. Вона дуже схожа на природний кришталик ока і максимально захищає зір від можливих оптичних дефектів після операції (ореоли, відблиски);

  • мультифокальні лінзи. Імплант із кількома фокусами, який дозволяє добре бачити на різних відстанях. У цю групу входять трифокальні лінзи (з трьома фокусами – далеким, середнім та близьким).

Мультифокальні та монофокальні лінзи відрізняються за вартістю. Також потрібно враховувати факт, що мультифокальні імпланти небажані для пацієнтів із захворюваннями сітківки та рогівки.

Види штучних кришталиків відрізняються і за своєю будовою. Залежно від цього вони дають різну контрастність зору:

  • сферичні. Лінза влаштована як незакінчена сфера, має один радіус кривизни по всій поверхні, промені світла розходяться від центру до країв;
  • асферичні. Схожі на еліпс, а радіус кривизни змінюється від краю до центру. Така форма коригує різні оптичні дефекти (аберації), які впливають на гостроту та чіткість зору;

Асферична лінза - більш удосконалений варіант, проте попит мають і сферичні кришталики.

ІОЛ розрізняють також залежно від їхньої еластичності. Це можуть бути такі варіанти інтраокулярних лінз:

  • жорсткі лінзи. Менш еластичні, із твердих матеріалів. Для їх встановлення потрібні великі розрізи на очах під час операції;
  • м'які. Еластичні лінзи із желеподібних матеріалів - акрилу, силікону. Добре адаптуються до ока, повноцінно замінюють природний кришталик та встановлюються через мікророзрізи без накладення післяопераційних швів.

Під час заміни кришталика ока важливо враховувати конструкцію лінзи. ІОЛ складається з двох елементів - оптичного та опорного. Перший коригує зір, а другий фіксує імплант в оці. Але існують моноблочні лінзи – кришталики єдиної конструкції. Вони зводять до мінімуму ризик відторгнення та інфікування.

Ряд лінз має додатковий захист для очей: фільтр, який захищає сітківку від ультрафіолетового випромінювання.

В окрему групу виділяють лінзи для корекції астигматизму – торичні ІОЛ. Астигматизм - це особливість рогівки, при якій зір стає розпливчастим. Раніше після лікування катаракти людині з астигматизмом були потрібні додаткові окуляри. Але сучасні торичні лінзи для імплантації вирішують цю проблему, забезпечуючи чіткий зір навіть за високих ступенів астигматизму.

Усі особливості ІОЛ, нюанси їх встановлення та вартість інтраокулярних лінз обговорюються під час консультації з лікарем. У кожному окремому випадку призначаються різні варіанти імплантів.

Штучний кришталик виготовлений з еластичного матеріалу – акрилу, силікону, оргскла. Це лінза діаметром 5-6 мм, яка складається з двох елементів: оптичного (безпосередньо виконує роль кришталика ока) та гаптичного (використовується для встановлення та фіксації імпланту). Гаптичний елемент може бути квадратним або Z-подібним.

ІОЛ збирає пучок світла з навколишнього середовища та фокусує його на сітківці. Завдяки своїй еластичності, рухливості та точності, штучний кришталик повністю замінює природний та забезпечує чіткий зір.

Недостатньо просто купити інтраокулярні лінзи: їхнє встановлення вимагає хірургічного втручання. Операція із заміни кришталика включає такі етапи:

  1. На оці у потрібному місці робиться мікророзріз.
  2. Природний кришталик, який вже темний та твердий, дроблять і видаляють за допомогою різних технологій.
  3. Через розріз вставляється інжектор – спеціальний шприц для встановлення лінзи.
  4. Штучний кришталик у згорнутому вигляді вводиться через інжектор у місце встановлення.
  5. Лінза розгортається всередині ока, а її розташування коригується хірургом.

Зазвичай інтраокулярна лінза вставляється у капсульну сумку природного кришталика. Але іноді її імплантують до передньої чи задньої камери ока, на райдужку.

Післяопераційний період триває близько 14 днів, але остаточний результат операції зі встановлення ІОЛ оцінюють лише через 1-2 місяці. У цей час потрібно прийти не повторний огляд офтальмолога.

Штучні кришталики, котрі ми використовуємо в своїй практиці

TECNIS Symfony - сучасна ІОЛ для корекції пресбіопії. Технологія EDOF - не має фокальних точок, дає безперервну якість зору, коригує хроматичні аберації ока. Запатентована дифракційна решітка типу Echelette, створює розширену глибину фокусу, котрий забезпечує розширений діапазон зору. Запатентована ахроматична технологія коригує хроматичні аберації для покращеної контрастності зображення.

TECNIS Symfony toric - сімʼя торичних ІОЛ TECNIS. Мультифокальна торична задньокамерна ІОЛ TECNIS призначена для імплантації після факоемульсифікаії катаракти і одномоментної корекції рогівкового астигматизму та пресбіопії. Лінза імплантується дорослим пацієнтам, котрі заціквлені в хірургічному лікуванні катаракти, пресбіопії і корекції астигматизму за один етап.

TECNIS Eyhance - ІОЛ TECNIS Eyhance дозволяє пацієнтам значно покращити проміжний зір в порівнянні із стандартною асферичною монофокальною ІОЛ, а також відрізняється низькою частотою появи ореолів і відблисків. Тепер більшість пацієнтів з більшою легкістю зможуть виконувати деякі дії, такі, як можливість впевнено ходити по нерівній поверхні та займатися власними інтересами, включаючи улюблені справи.

TECNIS 1-piece - сама досконала в світі монофокальна ІОЛ. Гідрофобний акрил без вакуолей. Повна корекція сферичних аберацій рогівки - негативні СА -0.27мкм. Найвища контрастна чутливість та гострота зору вдалину. Відмінна якість зору вдень і вночі.

Medicontur Liberty — одна із самих збалансованих трифокальних лінз для заміни помутнівшого кришталика при лкуванні катаракти. Забезпечуючи відмінну гостроту і контрастність Вашого зору, інтраокулярна лінза Liberty може звільнити Вас від необхідності носити окуляри або контактні лінзи. Конструкція і технологія виробництва лінзи Liberty дозволяє оптимально розподілити промені світла для отримання високих результатів, як для зору вблизі і вдалину, так і для проміжного зору. Матеріал лінзи забезпечує низький ступінь іонності для зменшення імовірності виникнення вторинної катаракти і захищає сітківку, фільтруючи небезпечну для сітківки частину спектру. Форма гаптики гарантує стабільність розміщення лінзи в капсулі.

1stQ ІОЛ - унікальний однорідний матеріал лінзи, квадратний край гаптики попереджає розвиток вторинної катаракти. Асферичний дизайн оптики з неоднорідною передньою та задньою поверхнями не тілько нейтралізує сферичну аберацію, але і мінімізує кома-аберації. Матеріал дозволяє імплантувати ІОЛ через мікророзріз 1,8 мм (технологія “docking”) або 2,2 мм (технологія “into-the-bag”). ІОЛ може бути доповнена функцією фільтрації синього діапазону видимого випромінювання (натуральний жевтий фільтр) для посиленого захисту сітківки.

Medicontur bi-flex - однокомпонентна стерильна гнучка асферична гідрофобна акрилова інтраокулярна лінза (ІОЛ) з блокуванням УФ та фільтром синього світла. Оптика типу EDOF (з розширеною глибиною різкості). ІОЛ постачається
попередньо завантаженою в інжектор.

Безпеку та ефективність ІОЛ Medicontur було перевірено клінічними дослідженнями, і клінічні дані доводять відповідність цих ІОЛ сучасним вимогам.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Популярні питання

Чи можна керувати автомобілем зі штучним кришталиком?

ІОЛ забезпечує водієві чіткий зір. Якщо воно відповідає вимогам для керування транспортним засобом, то водити машину можна. Обмеженням є післяопераційний період. Протягом першого місяця після встановлення сідати за кермо не бажано. У цей час око звикає до нового елементу. Тому можуть виникати непередбачувані ефекти, які впливають на чіткість зору.

Чи можна пошкодити штучний кришталик?

ІОЛ – це еластичне тіло, хоч і досить міцне. Пошкодити його можна, але зазвичай це відбувається при травмі ока. Можливе також зміщення кришталика через підвищену фізичну активність пацієнта. Тому важливо дотримуватися рекомендацій лікаря після операції.

Скільки разів можна міняти штучний кришталик ока?

Повторна заміна кришталика потрібна лише у виняткових випадках, але таке можливо. Показання до заміни:

  • деформація, сильне усунення або пошкодження ІОЛ;
  • зміна потреб пацієнта. Наприклад, була встановлена монофокальна лінза, але зараз людина хоче мультифокальну;
  • розвиток повторної катаракти. Іноді клітини природного кришталика залишаються в капсулі кришталика і з часом починають розмножуватися. Це створює пелену на очах, розвивається вторинна катаракта.

Змінювати кришталик можна кілька разів, але це підвищує ризики ускладнень після операції.

Як кріпиться штучний кришталик?

Штучний кришталик для очей складається із двох елементів. Кріпиться він за допомогою гаптичної частини. Вона складається з 2 фіксаторів, які кріплять лінзу в капсулі ока. Деякі лінзи є моноконструкцією, і при встановленні фіксація не потрібна.

Вартість послуг

Консультація

300 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

Біометрія

300 гривень

Вимірювання біометричних параметрів ока: переднезадньої осі, глибини передньої камери, товщини кришталика з допомогою імерсійної насадки

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.