Глаукома є лідером серед захворювань, що призводять до сліпоти. Але небезпечних наслідків можна уникнути, якщо вчасно звернутися до лікаря та розпочати лікування.

Лікування глаукоми

Показання та протипоказання до лікування глаукоми

Глаукома – це ураження зорового нерва, що призводить до його атрофування та поступового відмирання. Основною причиною атрофії нервових волокон є високий внутрішньоочний тиск (ВОТ).

Розвивається патологія поступово. Може пройти кілька років, перш ніж з’являться перші ознаки глаукоми:

  • ореоли навколо джерел світла;
  • зниження зору та звуження його полів;
  • покращення зору у пацієнтів з далекозорістю.

На останніх стадіях при глаукомі болить голова і з’являється темна пляма перед оком. Якщо виникає будь-який із цих симптомів, до лікаря потрібно звернутися відразу.

Протипоказаннями до медикаментозного лікування глаукоми є непереносимість бета-блокаторів. Препарати цієї групи не підходять для людей із серцево-судинними захворюваннями та бронхіальною астмою.

Причини та фактори ризику для розвитку глаукоми

Камери людського ока заповнені внутрішньоочною рідиною, яка живить рогівку та кришталик. Природно вона виходить через дренажний кут, і процес її циркуляції підтримує нормальний ВОТ.

Але якщо відтік рідини порушений, волога накопичується в камері ока і створює підвищений тиск. Так відбувається при глаукомі. В результаті високого тиску пошкоджується зоровий нерв, що веде до звуження полів зору та повної сліпоти.

Фактори ризику для розвитку глаукоми:

  • спадковість. Якщо в одного з батьків була глаукома, то у ряді випадків вона розвивається у дитини;
  • вік старше 60 років. Тому пацієнти іноді називають захворювання “стареча глаукома”;
  • цукровий діабет;
  • анатомічні особливості будови ока, внаслідок чого дренажний кут закритий або відкритий недостатньо;
  • травми ока;
  • гіпертонія.

Будь-який із факторів ризику є причиною для регулярних оглядів та консультацій офтальмолога.

Види глаукоми

Захворювання не завжди пов’язане із високим ВОТ. Існує глаукома нормального тиску, за якої зоровий нерв уражений, а показники ВОТ в межах норми.

Але якщо тиск усередині ока підвищений, виділяють два основні види глаукоми: відкритокутова та закритокутова. Різниця між відкритокутовою та закритокутовою глаукомою полягає в анатомічній будові ока та в механізмі відтоку рідини.

Відкритокутова глаукома – це патологія, при якій кут передньої камери ока відкритий, але рідина недостатньо циркулює через нього.

Закритокутова глаукома – це стан, при якому кут передньої камери ока перекривається рогівкою.

Поступово дренажна система повністю блокується, накопичується велика кількість вологи, що швидко призводить до гострого нападу. Ознаки глаукоми ока під час гострого нападу:

  • сильний головний біль з боку ураженого ока;
  • нудота та блювання;
  • затуманений зір;
  • ореоли або веселка навколо джерел світла;
  • різкий біль в очах;
  • біль у переніссі та в області чола.

Гострий напад глаукоми – небезпечний стан. Якщо відразу не звернутися по допомогу, людина ризикує повністю втратити зір.

Етапи лікування глаукоми

Глаукому найчастіше діагностують під час профілактичних оглядів у офтальмолога. Вимірюють ВОТ, дренажний кут, візуалізують ураження зорового нерва за допомогою ОКТ (оптична когерентна томографія). Глаукома – незворотний стан. Після постановки діагнозу є лише два шляхи лікування – операція та медикаментозна терапія.

Якщо захворювання виявлено вчасно, призначають краплі від глаукоми. Основна мета терапії – досягти нормальних показників ВОТ та підтримувати їх протягом життя. Етапи підбору крапель включають:

  1. Визначення стадії глаукоми та загального стану зорового нерва.
  2. Призначення препаратів бета-блокаторів та закапування їх в око пацієнту.
  3. Консультація офтальмолога наступного дня після закапування для перевірки ВОТ. Якщо показники прийшли в норму, пацієнт приходить через тиждень, а потім через 3 місяці для контрольної перевірки тиску і стану зорового нерва. Якщо після першого закапування тиск не стабілізувався, лікар змінює дозування препарату або призначає препарати іншої групи. Часто рекомендують політерапію, яка поєднує різні види крапель. Підбір відбувається доти, доки тиск не приходить у норму.
  4. Лікування для підтримки. Раз на півроку пацієнту рекомендують робити ін’єкції для підтримки функцій нервових волокон зорового нерва.
  5. Регулярний контроль ВОТ. Повністю позбутися глаукоми не можна. Краплі капають щодня протягом життя. Тому 1-2 рази на рік потрібно приходити на огляди офтальмолога та відстежувати динаміку лікування.

Комплексна діагностика зору в Одесі з консультацією офтальмолога та підбором лікування доступна у нашій клініці.

Якщо глаукома надто ускладнена, або під час діагностики виявлена ​​катаракта, призначається операція. На хірургічному столі відбувається паралельне лікування катаракти та глаукоми.

Результат лікування глаукоми

В результаті медикаментозного лікування глаукоми досягають нормальних показників внутрішньоочного тиску на довгі роки. Це значно покращує якість життя пацієнта та уповільнює прогрес захворювання.

Що буде якщо не лікувати глаукому

Якщо не лікувати глаукому, вона поступово призводить до втрати зору. Звужуються поля периферичного зору, втрачається яскравість та контрастність. На останніх стадіях людина практично нічого не бачить, зоровий нерв відмирає, після чого настає повна сліпота.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Вартість послуг

Консультація

800 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

ВОТ (внутрішньоочний тиск)

200 гривень

Вимірювання внутрішньоочного тиску проводиться з допомогою апарату iCare

Периметрія

700 гривень

Обстеження поля зору на сучасному периметрі за допомогою різних тестів

Біометрія

500 гривень

Вимірювання біометричних параметрів ока: переднезадньої осі, глибини передньої камери, товщини кришталика з допомогою імерсійної насадки

Популярні питання

Як визначити глаукому у домашніх умовах?

Симптоми глаукоми можна побачити самостійно. Основна ознака – втрата периферичного (бічного) зору та звуження його полів. Проте найкращий спосіб виявити глаукому – регулярні профілактичні огляди у офтальмолога 1-2 рази на рік.

Чи можна вилікувати глаукому народними засобами?

Лікування народними засобами не допомагає при глаукомі. Інколи воно буває небезпечним. Закапування різних рідин в очі може пошкодити слизову оболонку та сітківку. Глаукома не проходить, і лише прогресує. В результаті людина звертається до лікаря, коли хвороба вже на останній стадії, і лікування ускладнюється.

Чому не можна їсти солодке при глаукомі?

Дієта при глаукомі спрямовано підтримку нормального очного тиску. Тому рекомендують виключити продукти, які діють на судини і тиск. Це алкоголь, кофеїн, гостра їжа, приправи та прянощі. Десерти та шоколад не підвищують тиск всередині ока. Але велике споживання солодкого може спровокувати цукровий діабет, що у рази підвищує ризик розвитку глаукоми та інших патологій ока.

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.