Рекомендації у післяопераційному періоді видалення катаракти

У післяопераційному періоді видалення катаракти для досягнення найкращих результатів необхідно виконувати ряд рекомендацій.

У першу добу:

  • Не знімайте асептичну пов’язку;
  • Не торкайтеся ока, та в жодному разі не тріть його;
  • Якщо є необхідність витерти сльозу, то використовуйте чистий ватний диск, попередньо вимивши руки і обробивши їх антисептиком.

На наступний день:

  • Приїхати на огляд до клініки, де лікуючий лікар зніме Вам пов’язку, проведе огляд, перевірить гостроту зору (пам’ятайте, що данний результат не є кінцевим) та проінформує про режим закапування призначених крапель, призначить дату наступного післяопераційного огляду;
  • Продовжити закапування крапель по схемі (4 рази на день протягом 1 місяця). Якщо на доопераційному етапі ви закапували інші препарати на постійній основі, необхідно проконсультуватися з лікарем, щодо подальшого їх використання;
  • З цього дня протягом місяця на вулиці необхідно перебувати у захисних окулярах, задля уникнення впливу сонця, вітру та потрапляння пилу.

В післяопераційному періоді протипоказано:

  • Вмиватися з милом та мити голову протягом 5 днів;
  • Спати на стороні прооперованого ока потягом 5 днів;
  • Перебувати в приміщеннях з високою температурою (баня, сауна, гаряча ванна) протягом 1 місяця. Також у літній період небажано довгий час перебувати під сонцем, на пляжі, в жодному разі не купатися та не ниряти у водоймах;
  • Перебувати тривалий час у нахиленому положені (більше 30 хвилин), або виконувати різкі нахили;
  • Займатися активними видами спорту та підіймати вагу вище 10 кг протягом 1 місяця;
  • Користуватися декоративними косметичними засобами протягом 1 місяця;
  • Вживати алкогольні напої протягом 14 днів.

Цей невеликий перелік протипоказань допоможе уникнути небажаних ускладнень, зокрема інфікування та запалення ока, адже необхідно пам’ятати, що хоча операція і є малоінвазивна, проте повне заживлення займає час.

Але це не означає що післяопераційний період необхідно провести у ліжку. Вже на наступний день ви можете дивитися телевізор та читати без обмежень, виконувати нескладну роботу по дому, але без різких нахилів та фізичного перенавантаження, прогулюватися на свіжому повітрі, але при цьому надягати захисні окуляри. При приготуванні їжі варто уникати потрапляння пару та диму в очі.

Після вказаного обмеження, можна приймати теплий душ, але намагатися уникнути потрапляння в око мила та проточної води, та якщо це відбулося необхідно закапати краплі додатково поза схемою.

Найбільш відповідальний період це перші 14 днів після операції – час загоювання рогівки. Також надалі буде спадати набряк рогівки, а зір дедалі покращуватися, і вже через місяць після операції ви зможете побачити та оцінити кінцевий результат.

При будь-яких змінах та дискомфорті у оці необхідно звернутися до вашого лікуючого лікаря, та отримати кваліфіковану допомогу!

Пам’ятайте, що в залежності від стану ока та інтраокулярної лінзи, яку ви обрали, в подальшому вам можуть знадобитися окуляри для близі або далі, які лікарі нашої клініки підіберуть вам наприкінці післяопераційного періоду.

Призначені теги

Рейтинг статті

Автор статтi

Душенчук Тарас Володимирович

Лікар-офтальмолог вищої категорії, офтальмохірург. Стаж роботи: 24 роки

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.