Короткозорість – це особливість анатомічної будови ока, яка проявляється порушенням рефракції. Стан також називають міопія або довге око. Причини виникнення короткозорості пов’язані з тим, що око збільшується у розмірі більше, ніж потрібно. Це призводить до того, що фокусна картинка збирається не на сітківці, а перед нею, тому око при короткозорості погано бачить далеко, але добре бачить близько.

Лікування короткозорості

Міопія має три ступені розвитку:

  • слабку – до 3 діоптрій;
  • середню – від 3 до 6 діоптрій;
  • високу – вище 6 діоптрій.

Найчастіше у розвитку міопії відіграє роль спадковість. Якщо у когось з батьків чи близьких родичів є короткозорість – у дитини є високий ризик її розвитку. Формується неправильна рефракція у ранньому дитячому віці та поступово прогресує протягом усього життя.

Лікування короткозорості передбачає корекцію неправильного фокусування картинки. Вона може бути:

  • очкова;
  • лазерна;
  • лінзами.

Також ефективно лікування прогресії апаратними методиками, а в дитячому віці – різними коригуючими вправами для очей при короткозорості.

Для профілактики розвитку та запобігання прогресії міопії та далекозорості рекомендується тренувати м’язи ока. Достатньо кожні 20 хвилин під час навчання або роботи з фокусуванням на близькій відстані робити перерви на 20 секунд. Під час них необхідно вдивлятися у предмети, що знаходяться дуже далеко, намагаючись побачити чітку картинку. Підтримати оптимальну роботу очей також допомагають вітаміни. Але перш ніж їх вживати, необхідно порадитись із лікарем-офтальмологом.

Показання та протипоказання до лікування короткозорості

Показанням до лікування короткозорості є її наявність. Навіть незначне зниження зорової функції вимагає контролю та/або корекції, бо міопія може досить швидко прогресувати, що призведе до ще більшого зниження зору.

Протипоказань до лікування короткозорості – немає.

Підготовка до лікування короткозорості

Підготовка до лікування короткозорості методами корекції зору – не потрібна. Вона необхідна лише перед проведенням рефракційної операції та включає:

  • консультацію хірурга-офтальмолога;
  • визначення гостроти зору;
  • вимірювання параметрів рогівки;
  • топографію рогівки;
  • огляд очного дна;
  • загальний аналіз крові.

У деяких випадках може знадобитися проведення додаткових діагностичних заходів.

Етапи лікування короткозорості

Етапи лікування короткозорості залежать від обраного методу.

Очкова корекція – визначення гостроти зору, вибір оправи та підбір лінз, залежно від ступеня міопії.

Корекція контактними лінзами – визначення гостроти зору, вимірювання параметрів рогівки, підбір типу лінз (м’які або жорсткі) за матеріалом та терміном використання. Також проводиться навчання пацієнта правилам надягання, зняття та догляду за лінзами.

Рефракційна операція – місцеве введення знеболюючих препаратів, проведення проколу в рогівці, факоемульсифікація кришталика за допомогою ультразвуку, аспірація отриманої емульсії та встановлення кришталика. Вона проводиться амбулаторно та триває 15 хвилин. Після операції пацієнта залишають у палаті під наглядом лікарів на кілька годин та відпускають додому.

Результат лікування короткозорості

Результатом лікування короткозорості є 100% зір. Але лікування методами корекції рефракції окулярами чи лінзами призначається довічно. При прогресії міопії лікар-офтальмолог запропонує замінити окуляри чи лінзи, виходячи зі ступеня зниження зору.

Рефракційні операції з заміни кришталика та методом лазерного коригування надають стійке відновлення правильної рефракції ока, але не гарантують повного довічного виліковування. Тобто людина після операції одержує 100% зір.

Реабілітація після лікування короткозорості

Реабілітація після лікування короткозорості методами корекції окулярами та лінзами не потрібна. Вона необхідна після рефракційної операції та лазерної корекції зору.

Реабілітація після рефракційної операції:

  • консультація наступного дня після операції та раз на тиждень протягом місяця;
  • виключення нанесення косметики;
  • використання антибактеріальних та протизапальних крапель;
  • виключення фізичної активності протягом кількох днів.

Також забороняється терти очі та різко нахилятися.

Реабілітація після лазерної корекції вимагає носіння сонцезахисних окулярів та закапування крапель протягом кількох днів. У цей час можуть бути незначні неприємні відчуття, але вони проходять самостійно.

Що буде, якщо не лікувати короткозорість

Якщо не лікувати короткозорість, вона продовжить прогресувати, що призведе до ще більшого зниження зору.

Існує також злоякісна прогресія міопії. Це серйозне ускладнення, бо око росте дуже швидко, що провокує швидке зниження зорової функції. Тому важливо контролювати розвиток міопії та вчасно розпочинати корекцію.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Вартість послуг

Консультація

800 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

Популярні питання

З якою короткозорістю дають інвалідність?

Інвалідність за короткозорістю залежатиме від зорової функції та поля зору. Якщо розвивається короткозорість, але зорова функція зберігається і коригується до 100%, навіть при -10, -15 – інвалідність не дають. Якщо вона не коригується або коригується мінімально, наприклад до 0,3 на обох очах – людині дають третю групу інвалідності.

З якою короткозорістю не мобілізують до армії?

В Україні як у мирний, так і у воєнний час рішення про мобілізацію приймає військово-лікарська комісія. Так, військовозобов’язаних з тяжким ступенем короткозорості в умовах воєнного часу можуть зарахувати до обмежено придатних до військової служби. Це означає, що людина не придатна до служби лише в десантних військах, плавскладі, морській піхоті та спецпідрозділах. При цьому військовозобов’язаний може бути призваний на службу у частині (підрозділі) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо.

Які лінзи потрібні при короткозорості, що збирають чи розсіюють?

При короткозорості потрібні лінзи, що розсіюють, бо вони допомагають забезпечити чітке зображення на сітківці, а не перед нею. А при далекозорості, навпаки, що збирають. Так, короткозорість і далекозорість є протилежними варіантами зміни рефракції, кожен із яких призводить до функціональних порушень зору.

Чому з віком розвивається короткозорість?

Причинами короткозорості у дорослих, як і далекозорості найчастіше є вікові зміни структури кришталика. Це відбувається після 40 років і називається міопізація кришталика при розвитку початкової катаракти. Лікування вікової далекозорості та короткозорості також полягає у корекції або проведенні рефракційної операції.

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.