Лікування сухості очей є актуальним напрямком в офтальмології. Контакт із пересушеним повітрям від кондиціонерів та вентиляторів, постійна робота перед монітором, використання інших гаджетів призводять до синдрому сухого ока (ССО). І без своєчасної терапії він може призвести до низки ускладнень.

Лікування синдрому сухого ока

Показання та протипоказання до лікування синдрому сухого ока

Діагностований синдром сухого ока є прямим показанням для його лікування. Протипоказанням виступає індивідуальна непереносимість препаратів від ССО. Але навіть у цьому випадку можна підібрати інші ліки.

Чому виникає ССО

Синдром сухого ока – патологія, пов’язана з порушенням цілісності та функціональності слізної плівки. Ця особлива структура, що захищає та зволожує очі, складається з трьох шарів – муцинового, водного, ліпідного. ССО розвивається, якщо один із шарів функціонує недостатньо. Наприклад, виділяється мала кількість вологи чи ліпідів. Причини синдрому сухого ока:

  • постійне використання моніторів, гаджетів, смартфонів;
  • частий контакт очей із сухим повітрям від побутових приладів;
  • ендокринні захворювання. Гормональний дисбаланс, пов’язаний з патологіями залоз внутрішньої секреції, спричиняє порушення в шарах слізної плівки;
  • гормональні порушення у період менопаузи часто викликають синдром сухого ока у жінок;
  • знижена продукція сльози у зв’язку із віковими змінами;
  • прийом певних ліків при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії чи алергії;
  • ревматологічні патології – синдром Шегрена, склеродермія, ревматоїдний артрит;
  • патології ока – порушення в роботі мейбомієвих залоз, хронічні блефарити та кон’юнктивіти;
  • синдром сухого ока після лазерної корекції зору;

ССО рідко проходить сам і потребує лікування в офтальмолога.

Підготовка до лікування синдрому сухого ока

Методи лікування синдрому сухого ока, що застосовуються в Cataract Clinic – це медикаментозна терапія та масаж повік. Дуже важливо встановити першопричину захворювання, тому на етапі підготовки потрібна точна діагностика. За потреби призначають консультацію суміжних фахівців – ревматолога, гінеколога, ендокринолога.

Етапи лікування синдрому сухого ока

Лікування синдрому сухого ока є багатокомпонентним процесом, що потребує комплексного підходу. Кожна процедура спрямована на усунення різноманітних аспектів захворювання. Терапія ССО включає такі етапи:

  1. Консультація офтальмолога та збір анамнезу. Якщо лікар підозрює наявність синдрому сухого ока, проводить додаткову діагностику.
  2. Діагностика синдрому сухого ока. Проходить у рамках офтальмологічного огляду. Проводиться тест Ширмера – кількісний вимір сльози. Для цього за нижню і верхню повіку вводять тест-смужки і засікають скільки сльози виділяється за 5 хвилин.

Також проводять пробу Норна – забарвлюють кон’юнктиву флюоресцеїном і засікають проміжок часу, за який розривається слізна плівка.

Якщо є підозра на патологію мейбомієвих залоз, призначають мейбометрію. Оцінюють ступінь дисфункції та закупорки залози.

  1. Призначення ліків від синдрому сухого ока. Після повної діагностики лікар призначає препарати-сльозозамінники. Вони можуть бути на основі гліцеролу, гіалуронової кислоти чи інших речовин.
  2. Перевірка ефективності крапель та заміна їх у разі потреби. Не завжди вдається підібрати краплі з першої спроби. Тому пацієнту призначається повторний огляд через один-два тижні. Якщо симптоми ССО не минають за цей час, прописують інший препарат. Тому краще підбирати краплі під наглядом лікаря, щоб лікування було безпечним та ефективним.
  3. Рекомендації лікаря. Після того, як препарат вибраний, лікар може дати рекомендації щодо профілактики синдрому сухого ока.

Якщо ССГ пов’язаний з дисфункцією мейбомієвих залоз, додатково призначають масаж повік. Масаж допомагає покращити прохідність залоз та проводиться лікарем-офтальмологом у клініці. Зазвичай призначають 10 процедур.

Результат лікування синдрому сухого ока

При регулярному застосуванні сльозозамінників неприємні симптоми йдуть, і людина повертається до звичного способу життя. Щоб результат був якомога ефективнішим, слід дотримуватись усіх рекомендацій офтальмолога щодо догляду за очима після процедури лікування ССО.

Що буде, якщо не лікувати синдром сухого ока?

Якщо не лікувати синдром сухого ока, хвороба прогресує і розвивається ряд ускладнень. Оскільки порушена захисна функція сльози, часто виникають вірусні та бактеріальні інфекції, кератокон’юнктивіти.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Вартість послуг

Консультація

800 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

Популярні питання

Через скільки проходить синдром сухого ока?

Синдром сухого ока може пройти, якщо вилікувати основне захворювання, яке призвело до нього. У молодому віці можна позбутися ССО, змінивши спосіб життя, усунувши негативні фактори — монітори, сухе повітря. Але найчастіше ССО не проходить самостійно, потребує постійного контролю та лікування.

Скільки лікується синдром сухого ока?

Лікування ССО передбачає замісну терапію препаратами штучної сльози. При їхньому регулярному застосуванні неприємні симптоми йдуть практично відразу.

Як проявляється синдром сухого ока?

Синдром сухого ока може бути помітним не відразу. Але по мірі прогресування посилюються такі симптоми:

  • очі сухі та сльозяться, особливо ввечері після робочого дня;
  • є відчуття стороннього тіла в оці;
  • посилення симптомів під час роботи за комп’ютером, використання смартфона;
  • підвищена чутливість очей до вітру, холоду, сонця;

Якщо захворювання прогресує та переходить на останні стадії, то з’являється запалення та ерозії рогівки, кон’юнктивіти, кератити.

Як лікують синдром сухого ока у дітей?

Лікування синдрому сухого ока у дітей має свої особливості, і найчастіше пов’язане з порушенням прохідності слізних шляхів. Тому потрібна консультація дитячого офтальмолога.

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.