Коли потрібно лікувати катаракту: розвіюємо популярний міф

Багато хто помилково вважає, що катаракта не є загрозливим захворюванням, адже вона виникає з віком майже у всіх, тому лікувати катаракту в похилому віці поспішати не варто. Логіка така: доки око щось бачить, в операції немає термінової необхідності. На формування такої думки іноді, на жаль, впливають і лікарі, які не завжди досконало розуміються на сучасних хірургічних методиках лікування катаракти і оперують застарілим міфом: для успішної операції катаракта має «дозріти», а лікувати початкову стадію захворювання не потрібно. Таким чином вони заспокоюють пацієнтів і агітують їх зачекати. Чи це так? Давайте розбиратися.

Що таке катаракта?

Катаракта — поширене офтальмологічне захворювання. Являє собою помутніння кришталика ока, яке ускладнює проходження світла, що потрапляє в око, через кришталик. Через це на сітківку не потрапляє чітке зображення і зір стає розмитим. Катаракта, як правило, розвивається з віком, але буває і вродженою. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі на катаракту страждає 94 мільйони людей.

Ознаками катаракти є:

  • затуманений, розмитий зір;
  • світлочутливість;
  • прогресуюче погіршення зору у нічний час;
  • роздвоєння зору;
  • збільшення потреби у яскравому світлі для читання та інших зорових навантажень;
  • бляклість або пожовтіння видимого кольору;
  • необхідність часто змінювати окуляри або контактні лінзи на сильніші.

Встановити коректний діагноз допоможе консультація офтальмолога і проведена в межах консультації перевірка зору. Лікується катаракта лише хірургічним шляхом, в домашніх умовах впоратися з проблемою неможливо.

Чому раніше вважали, що з лікуванням катаракти краще почекати?

Вичікувальний підхід до лікування катаракти був доречний багато років тому, зокрема з тієї причини, що без мікроскопа неможливо було побачити напівпрозорий кришталик і видалити всі кришталикові маси. А це могло призвести до ускладнень під час і після операції. Тому чекати повного помутніння кришталика для проведення операції було дійсно необхідно. Проте якість зору після не завжди ставала кращою. Адже незворотні зміни в обміні речовин і структурі кришталика провокують його ущільнення і збільшення в розмірах, ускладнюючи відтік внутрішньоочної рідини, а це може викликати постійне і періодичне підвищення внутрішньоочного тиску і розвитку вторинної глаукоми.

Що буде, якщо не лікувати катаракту вчасно?

Сам пацієнт ніколи самостійно не зможе зрозуміти з чим пов’язане поступове зниження зору — з розвитком катаракти чи незворотніми атрофічними процесами в зоровому нерві, характерними для глаукоми. І якщо продовжувати чекати, зір можна втратити назавжди, а операція проводитиметься не з метою повернути зір, а лише як спроба його покращити.

Також необхідно врахувати, що розвинута катаракта перешкоджає діагностиці зору, зокрема, значно ускладнює виявлення дистрофічних захворювань сітківки, що вимагають негайного лікування.

Коли рекомендовано лікувати катаракту?

Сьогодні офтальмохірурги у всьому світі рекомендують оперувати кришталик якомога раніше, коли вже зрозуміло, що процес розпочався. Причина, крім захисту від патологій, що виникають через зміни в обміні речовин ока, ще й у тому, що чим м’якшим кришталик буде на момент операції, тим:

  • менш інвазивний метод буде використаний для лікування;
  • нижчий ризик ускладнень;
  • коротший період післяопераційної реабілітації.

Також змінюється ряд інших факторів, які можуть вплинути на результат операції, тому змушують хірургів радити її у більш ранні терміни. До них відносяться:

  • слабкий зв’язковий апарат кришталика;
  • висока міопія (короткозорість) або гіперметропія (далекозорість);
  • мілка передня камера ока;
  • незадовільний стан ендометрію рогівки та ін.

Пам’ятайте, що оптимально оцінити стан ока і порекомендувати доречні терміни оперативного втручання може тільки спеціаліст, що виконує дані операції.

Як лікують катаракту?

На сьогоднішній день найсучаснішою методикою оперативного лікування катаракти є ультразвукова факоемульсифікація (видалення) кришталика з імплантацією інтраокулярної лінзи. Це найефективніша і найнадійніша операція, під час якої використовуються віскоеластики, що захищають внутрішні структури ока і підтримують його об’єм та внутрішньоочний тиск, а також передове обладнання, яке дозволяє проводити всі маніпуляції під мікроскопом через мікророзрізи, що самогерметизуються.

Вилікувати катаракту без операції, на жаль, неможливо. Ні очні краплі, ні лікування народними засобами не є ефективними.

Операція ж проводиться під місцевим знеболенням, не вимагає тривалої підготовки і стаціонарного перебування, триває 15-20 хвилин, а після її завершення пацієнт може відразу вирушати додому. Таким чином, часи, коли чекали «дозрівання» катаракти, минули. І при своєчасному зверненні і хірургічному втручанні ви можете уникнути небажаних ускладнень, отримати високу якість зору і в найкоротші терміни повернутися до звичного життя.

Призначені теги

Рейтинг статті

Автор статтi

Душенчук Тарас Володимирович

Лікар-офтальмолог вищої категорії, офтальмохірург. Стаж роботи: 24 роки

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.