Сітківка – це внутрішня оболонка ока, тонка багатошарова мембрана, розташована між склоподібним тілом та судинною оболонкою, що відповідає за отримання чіткого зображення.

Лікування сітківки ока

Складна анатомічна будова ока забезпечує роботу сітківки.

Наші офтальмологи пропонують консервативне лікування сітківки ока в Одесі. Також проводимо лікування патології рогівки ока та склоподібного тіла, та багатьох інших офтальмологічних захворювань. У нашій клініці проводяться усі стандартні методи дослідження захворювань сітківки.

Діагностика захворювань сітківки ока

Найчастіше вже під час огляду можна припустити наявність тієї чи іншої патології. Розширений пакет досліджень потрібний, наприклад, у складних випадках, перед хірургічним втручанням, коли лікар має сумнів між двома діагнозами. Більшості хворих достатньо базової діагностики.

Базові офтальмологічні дослідження включають:

  • огляд офтальмолога, що включає діагностику зору в Одесі та стан очного дна;
  • комп’ютерну периметрію, спрямовану дослідження полів зору;
  • оптичну когерентну томографію та ОКТ-ангіографію, що дозволяє досліджувати сітківку шляхом її сканування за допомогою інфрачервоних променів, також під час дослідження оцінюється стан судин ока.

Лікар додатково може призначити УЗД ока, під час якого оцінюється стан всіх структурних елементів органу зору. Або ж використовується флюоресцентна ангіографія, в ході якої для дослідження судин ока використовується спеціальна контрастна речовина. Це дослідження призначається, якщо джерело проблеми перебуває у патології судин, наприклад, при системних захворюваннях чи вікових змінах.

Показання та протипоказання до лікування сітківки ока

Показаннями до лікування сітківки ока є будь-які стани, що порушують її роботу, чіткість зору. Можливі випадки, коли захворювання сітківки мають безсимптомний перебіг.

Ураження сітківки викликається внутрішніми та зовнішніми факторами, які діють на організм протягом життя. З віком та за обтяженої спадковості його ймовірність зростає. Найчастіше зустрічаються такі захворювання:

  • запалення сітківки;
  • відшарування та розриви сітківки;
  • дистрофія сітківки;
  • крововиливи у сітківку;
  • ураження судин сітківки при загальних захворюваннях;
  • тромбоз вен сітківки ока;
  • тромбоемболія;
  • атеросклероз сітківки ока.

Показання та протипоказання до лікування сітківки ока, обсяг втручання, вид та кількість препаратів, кратність їх застосування визначає офтальмолог. Тільки він може підібрати максимально щадну та безпечну схему лікування.

Абсолютні протипоказання до консервативного лікування практично не зустрічаються, якщо не брати до уваги випадки індивідуальної чутливості та непереносимості препаратів.

Підготовка до лікування сітківки ока

Підготовка до лікування сітківки ока найчастіше потрібна хворим на катаракту. Спочатку лікарі часто рекомендують провести лікування катаракти. Якщо катаракта ускладнює огляд очного дна, її спочатку видаляють. Операція у разі виконується як підготовка до подальшого лікування сітківки ока чи інших офтальмологічних патологій.Також діагностика та лікування ускладнюється при дистрофії рогівки, склоподібного тіла.

Перед початком лікування необхідно проконсультуватися з терапевтом, ендокринологом, якщо є цукровий діабет та гіпертонія, які негативно впливають на стан очей. Щоб терапія подіяла, цукор у крові та тиск мають бути в нормі.

Етапи лікування сітківки ока

У нас у клініці проводиться лише терапевтичне лікування, операції на сітківці ока ми не проводимо. У разі потреби порекомендуємо, куди звернутися. Не варто налаштовувати себе на те, що вам обов’язково потрібна буде операція. Підбір методу лікування сітківки завжди залежить від багатьох факторів. Нерідко потрібно кілька етапів лікування сітківки ока, і лише комбінацією методів можна стабілізувати та покращити стан.

Коли ж бувають ситуації, за яких лише консервативного лікування мало? Коли є відшарування сітківки, раніше проведена терапія виявилася неефективною, процес прогресує, ми направляємо на лазерне та хірургічне лікування.

Що стосується легших випадків, то підбираються таблетки, краплі та ін’єкції, дія яких спрямована на покращення живлення та відновлення тканин ока. Таблетки і краплі завжди передують більш інвазивним, тобто таким, які передбачають контакт безпосередньо з областю ока, методам. Часом до них доводиться вдаватися, щоб зупинити патологічні зміни, зменшити симптоматику, наприклад, при крововиливах у сітківку ока. Ін’єкції робляться під очне яблуко, під кон’юнктиву (зовнішню слизову оболонку).

Ін’єкції під очне яблуко та кон’юнктиву робляться курсом, як правило, на щоденній основі, по одному уколу на день. Таких ін’єкцій може знадобитися 10 чи більше. Зазвичай приблизно за місяць можна відчути покращення.

Результат лікування захворювань сітківки ока

Насамперед, видимий для пацієнта результат лікування захворювань сітківки ока стосується поліпшення гостроти зору. Також зникає низка інших симптомів, що турбують хворого. Нечіткість, розмитість, спалахи перед очима зменшуються чи зникають.

Те, наскільки у сітківці призупинено процеси дистрофії сітківки ока, може оцінити лише лікар. Хворий неспроможний самостійно зрозуміти динаміку таких патологічних процесів.

Реабілітація після лікування захворювань сітківки ока

При консервативних методах терапії реабілітація після лікування захворювань сітківки ока не потрібна. Після ін’єкцій на повіці можуть залишатися невеликі гематоми (синці), які проходять самостійно.

Що буде, якщо не лікувати сітківку ока?

Якщо не лікувати сітківку ока, зорова функція та якість життя хворого знизяться. Тому так важливо проходити планові обстеження у офтальмолога та приступати до лікування виявлених захворювань негайно.

Почніть шлях до чіткішого зору, кращої якості життя.Запишіться на консультацію офтальмолога в Одесі для лікування сітківки ока, лікування глаукоми, катаракти та інших захворювань очей.

Записатися на прийом

Напишіть нам і ми з вами зв'яжемося

Вартість послуг

Консультація

800 гривень

Консультація лікаря офтальмолога, включаючи базову діагностику

Периметрія

700 гривень

Обстеження поля зору на сучасному периметрі за допомогою різних тестів

Огляд очного дна

500 гривень

Огляд центральної та периферичної зон сітківки та зорового нерва

Популярні питання

Скільки триває операція з відновлення сітківки ока?

Операція по відновленню сітківки ока в середньому триває близько 45 хвилин, але все залежить від складності проблеми, яку намагаються вирішити. У будь-якому випадку, після хірургічного лікування пацієнт продовжує виконувати рекомендації лікаря, проходить реабілітацію, відновлюється та перебуває під наглядом.

Які симптоми може помітити пацієнт при захворюванні сітківки?

Найчастіше симптоми захворювань сітківки виявляються в такий спосіб: спотворення зображення, різка чи поступова втрата зору, звуження полів зору, наявність блискавок, пелени, плям чи мушок перед очима, особливо у світлій поверхні. Часто хворі описують перешкоди, як спалахи блискавки.

Як перевірити сітківку ока в домашніх умовах?

Щоб перевірити сітківку ока в домашніх умовах, зверніть увагу на те, чи немає спотворень зображення, чи не відчуваєте ви, що різко чи поступово стали бачити гірше? Подумайте, чи не буває ситуацій, коли ви бачите перед собою спалахи, блискавки чи велику кількість мушок.

Також можна взяти аркуш паперу в клітинку, поставити крапку на ньому та подивитися, чи немає спотворення ліній. Але жоден із тестів не буде таким інформативним, як повноцінне офтальмологічне обстеження, в ході якого стане зрозуміло, чи потрібне вам лікування відшарування сітківки ока, або у вас інші причини порушення зору. Бувають випадки безсимптомного та повільно прогресуючого захворювання сітківки.

Від чого може бути розрив сітківки ока?

Розрив сітківки ока може статися внаслідок травми, запальних, ендокринних захворювань (цукровий діабет), новоутворень. Особливо небезпечні повторні травми голови у ДТП та при заняттях контактними видами спорту. Негайної допомоги вимагає не лише розрив, а й відшарування сітківки ока у дорослих та дітей.

Залишились питання?

Поставте запитання, ми будемо раді відповісти

Не гайте часу!

Записуйтеся на консультацію
в один клік, ми передзвонимо!

This site is registered on wpml.org as a development site.